Pagina's

maandag 12 maart 2012

Kopenhagen

Hoi!

Het is al een tijdje geleden dat ik nog iets deftig heb gepost en ik ben een maand geleden naar Kopenhagen geweest. Dus hier is een 'reisverslag'.

Wat doe je als je een weekje geen les hebt? Juist op vakantie gaan, ofja dat is toch wat ik doe en deze keer kwam ik op het fantastische idee om naar Denemarken te gaan. Zo gezegd zo gedaan en weg was ik voor 4 dagen Kopenhagen. Lekkere warme kleren aangetrokken, want jawel het was -7°C, en dan de stad verkennen.
Het eerste leuke plaatsje dat wel de moeite waard was, was Nyhavn. Een klein haventje met ontelbare zeilboten. En elk huisje had wel een andere kleur, wat wel leuk was om aan te zien. Daarna verder wandelen voordat je voeten er zouden afvriezen.


Als je fan bent van sprookjes, dan kan je altijd het graf van Hans Christian Andersen gaan bezoeken. Jawel van De Kleine Zeemeermin! En er liggen ook nog wel een paar andere bekende mensen begraven. In de zomer is het zelfs een plek waar men vaak gaat picknicken. Raar denk je nu, maar is je op het kerkhof komt dan begrijp je direct wat ik bedoel.
Daarna was het toch echt wel tijd voor een warme chocolademelk, ik wou namelijk niet bevriezen. De grootste coffee keten die je in Kopenhagen terug kan vinden is Baristo, maar je hebt ook ontelbare kleine gezellige barretjes. Zeker een keertje doen.
Wat ook leuk is aan deze stad is dat het ontelbare kasteeltjes telt van vroegere koningen met ontzettend grote tuinen er rond doordat het vroeger op het platte land lag. En in het Rosenborg kasteel kan je zelfs al de kroonjuwelen van de koningin bezichtigen. De sieraden worden nog wel degelijk door haar gedragen, dus altijd wel eens leuk om te zien.

Op een andere dag kan je dan weer de Kleine Zeemeermin gaan bezoeken. Nee niet letterlijk, maar ze hebben een standbeeld van haar gemaakt. Ze is terug te vinden aan de haven, lekker dicht bij het water.
Dan verder richting het paleis van de koningin waar om 12 uur 's middags de wisseling van de wacht plaatsvindt. Altijd wel eens leuk om te zien en zo weet je ook direct of Hare Majesteit thuis is. Als ze thuis is wandelt de wacht namelijk door een groot deel van de stad met tamelijk veel lawaai en anders doen zij dit niet.  En in het museum kan je al haar gala kleren gaan bewonderen.
Op de vroegere legerbasis, die nu nog steeds wordt bewoond door militairen, lijkt de tijd wel te hebben stil gestaan. De huisjes zijn al honderden jaren onveranderd, dus als je wilt weten hoe het is om terug te gaan in de tijd give it a shot.

Wat je ook nog zeker zou moeten gedaan hebben is de Vrijstad Chirstiania, een rasechte hippiebuurt. Het bevindt zich in Christianshavn en als je er in de buurt bent kan je het onmogelijk missen. De ingang is beschilderd en vaak is er ook muziek te horen. Eens je er binnen bent kan je, je onmogelijk voorstellen dat er ook daadwerkelijk mensen wonen aangezien de meeste huizen er nogal bouwvallig uitzien. Maar de buurt heeft wel duidelijk het relaxte over zich heen. Op sommige plaatsen is het wel verboden om foto's te trekken omdat men er in drugs handelt.
En als je zin hebt in een lekker gebakje, ga dan zeker is langs bij La Glace. De oudste tearoom van de stad met overheerlijke taarten!

De laatste dag kan je helemaal besteden aan winkelen als je er van houd. Kopenhagen heeft namelijk de langste winkelstraat van heel Europa, Strøget. Je bent er gerust een hele dag mee zoet.
En in de zomer kan je ook altijd naar Tivoli gaan, een klein pretparkje in het midden van de stad. Deze is helaas tijdens de winter gesloten.

Kopenhagen is dus zeker de moeite waard om een keer te bezoeken. Maar misschien is het toch beter als je het niet in de winter doet, want het kan best lastig zijn om dingen te bezichtigen als het vriest dat het kraakt. Maar wat wel leuk is, je kan dan over bevroren meren lopen!
Nyhavn


Graf H.C. Andersen


De Kleine ZeemeerminVrijstad Christiania


RosenborgSee you later xx
El

Geen opmerkingen:

Een reactie posten