Pagina's

donderdag 19 april 2012

The Fever Tree

Hoi!

Een tijdje geleden heb ik het boek  The Fever Tree van Jennifer McVeigh gelezen. En ik moet zeggen dat het zeer goed was voor een debuutroman. Dus hier is mijn review.

Inhoud

Het is het einde van de 19e eeuw en met haar ouders verliest de Engelse Frances ook haar geld en thuis. Haar familie stelt haar voor de keuze: werken als gouvernante op het platteland of trouwen met dr. Edwin Matthews, een verre neef die als dokter werkt in Zuid-Afrika. Ze kiest ervoor haar thuisland te verlaten en vertrekt richting een onzekere toekomst.
Op het schip, op weg naar Zuid-Afrika en haar verloofde, ontmoet ze William, die alles heeft wat ze in Edwin zoekt: charme, geld, en connecties. Ze valt voor hem, maar als het schip aanmeert in Kaapstad moeten ze afscheid nemen.
Gevangen in een huwelijk met een man die ze niet echt kent, bezwijkt ze voor de verleidingen van William als hij haar op komt zoeken. Maar met welke motieven bezoekt William haar? En kent ze hem wel beter dan Edwin?


Mening

Ik lees ontzettend graag boeken die zich afspelen in het verleden en dan vooral over het Victoriaans Engeland. Nu was de setting ergens anders namelij in Zuid-Afrika, maar het was eens iets anders. De diamantmijnen worden uitvoerig besproken en je krijgt een beeld te zien van hoe het leven is als boer in het dorre landschap. Het boek lezen was net als een reis, zowel letterlijk als figuurlijk. Het boek begint namelijk in Engeland, er volgt een bootreis
naar Zuid-Afrika en in Zuid-Afrika kom je ook nog eens in verschillende streken terecht. Emotioneel maak je ook een reis mee doordat de jonge Frances in het begin naïef is, ze ziet niet het verschil tussen liefde en lust, en opstandig, maar op het einde volwassener is geworden en weet wat juist is en wat ze moet doen.
Soms waren de beschrijvingen wat te langdradig, in het begin was dit ergerlijk. Maar het was ook handig om je zo een beter beeld van Zuid-Afrika voor te stellen.
Ik vond het ook leuk dat er symbolische elementen in waren gestopt zoals de Fever Tree die symbool staat voor de relatie van Edwin en Frances.
Kortom een opmerkelijk boek.

Cover

De cover past uitstekend bij het boek, je ziet het Afrikaanse landschap met de Fever Tree en het huisdier, de zebra, van Frances.
Het is nogal een simpele cover, maar ik vindt dat dat juist past bij dit boek omdat het verhaal ook sober is.

Sterren

The Fever Tree: ****

Extra

Auteur: Jennifer McVeigh
Titel in het Nederlands: Diamant

See you later xx
El

Geen opmerkingen:

Een reactie posten