Pagina's

donderdag 8 december 2011

Vampire Academy

Hoi allemaal!
Vandaag ga ik het hebben over (nog) een verslaving van me namelijk Vampire Academy!!

Ik wou deze serie eerst in een vs. stoppen, maar ik vindt ze veel te goed dus krijgt het een apart verslag :D

Inhoud

Lissa Dragomir, prinses van de Moroi, is een sterfelijke vampier die onlosmakelijk verbonden is met de magie van de aarde. Ze moet te allen tijde beschermd worden tegen de Strigoi: de onsterfelijke vampiers die ongelooflijk wreed en gevaarlijk zijn.

Rose, de beste vriendin van Lissa, is een dhampier. Zij leidt een gevaarlijk leven dat in dienst staat van het beschermen van Lissa tegen de Strigoi. Die zijn namelijk vastbesloten om haar een van hen te maken.

Twee jaar nadat ze uit angst zijn weggelopen van de diep in de wouden verscholen Academie van St. Vladimir worden Rose en Lissa opgepakt en daarnaartoe teruggebracht.

Zowel binnen als buiten de ijzeren hekken van de academie blijven Rose en Lissa in de greep van de angst. Ze dienen de verleidingen van verboden liefdes het hoofd te bieden en altijd op hun hoede te zijn, want anders maken de Strigoi Lissa voor altijd een van hen...


Wat
Het verhaal draait dus om Moroi, Strigoi en Dhampiers, maar wat zijn dat nu eigelijk hoor ik al velen zich afvragen. Ik zal het zo goed mogelijk allemaal proberen uit te leggen :)

Moroi zijn goedaardige vampiers, ze drinken wel mensenbloed, maar ze doden niet. Ze gebruiken voeders om zich te voeden. Als men toch een iemand vermoord tijdens het drinken dan worden ze strigoi.Verder zijn ze ook sterfelijk, ze sterven van ouderdom of van ziektes (wat eerder zeldzaam is, aangezien ze imuum zijn tegen de meeste ziektes). Ze kunnen in het daglicht lopen, maar het maakt hen wel zwakker. Ook zijn ze altijd lang en smalgebouwd, met een lichte huidkleur. In tegenstelling tot vampiers in andere verhalen zijn ze niet ultra sterk of snel, maar ze hebben wel een speciale gaven. Ze kunnen namelijk elk één van de vier elementen hanteren: water,vuur,lucht of aarde. Maar het wordt als taboe aanschouwt in hun wereld om het te gebruiken in een gevecht.

Strigoi zijn de slectherikken, ze hebben al dan niet onder dwang een iemand vermoord tijdens het drinken. Hierdoor zijn ze onsterfelijk geworden, maar ze zijn wel hun gave over de elementen verloren. Als ze zich voeden gaan ze altijd tot het uiterste... . Ze kunnen niet in het daglicht lopen en kunnen geen geweide grond betreden. Meestal leven ze in kleine groepjes omdat ze al hun menselijkheid in zich hebben verloren en elkaar dus niet kunne luchten. Iedereen kan in principe strigoi worden gewonen mensen, moroi en dhampiers. Strigoi kunnen maar op drie verschillende manieren gedood worden namelijk door hen neer te steken met een zilveren staak in hun hart die is bewerkt met de magie van de vier elementen, door hen te verbranden of aan zonlicht bloot te stellen en of hun hoofd af te hakken. Het doden van strigoi is meestal de taak van de dhampiers. Verder zien strigoi eruit zoals ze vroeger toen ze nog sterfelijk waren eruit zagen, enkel hebben ze nu bloedrode ogen en is hun huid veel lichter, bijna wit. En bovendien zijn ze nu supersterk en ongelofelijk snel.

Dhampiers zijn zeer bijzonder, vroeger ontstonden ze doordat een gewone mens kinderen kreeg met een moroi. Maar nu is de vampier wereld verborgen van de gewonen wereld en ontstaan ze doordat moroi en dhampiers kinderen krijgen. Je kan misschien denken waarom dat dhampiers samen geen kinderen krijgen, het antwoord is zeer simpel op een of andere manier is dit onmogelijk. Dhampiers zijn doordat ze een mengeling zijn sterker dan moroi, ze kunnen in gewoon daglicht lopen zonder enige schade (maar meestal leven ze samen met moroi op het nachtritme) en ze drinken geen bloed. Ze zien er voor het grote deel uit als de doorsnee mens uit, enkel iemand die van hun bestaan weet kan het verschil opmerken. Doordat ze zo sterk zijn worden ze opgeleid om de moroi te beschermen tegen strigoi (die het voortdurend op hen gemumd hebben) op school leren ze vechtechnieken aan en later als ze afgestudeerd zijn worden ze aan een moroi toegewezen. Vaak zijn er niet zoveel meisjes die later ook echt als dhampir gaan werken, ze zorgen liever voor hun kinderen en blijven thuis. Maar de meeste dhampiers zien het als hun plicht om moroi te beschermen, ten slotte is hun ras ook afhankelijk van hun bestaan.

Na een aantal boeken komen er ook alchimisten aanbod, dit zijn gewone doorsnee mensen die afweten van het bestaan van de vampiers. Ze staan er wantrouwig tegenover maar ze helpen dhampiers en moroi toch om te voorkomen dat hun bekendheid verspreid geraakt.

Zo dat was dat wel ongeveer.

Personages
Ik ga nu even de belangrijkste personages van het eerste boek bespreken

Rose (Rosemarie) Hathaway: ze is 17 jaar, een dhampier en de beste vriendin van Lisa Dragomir. Samen met Lisa was ze weg gelopen van de academie om haar beter te kunnen beschermen, maar uiteindelijk kwamen ze toch terug terecht op de academie. Ze is een van de beste leerlingen van haar jaar, en ze wil zo veel mogelijk leren om moroi te beschermen en dan vooral Lisa. Ze is de dochter van de beroemde dhampier Janine Hathaway en ze weet niet wie haar vader is. Ze is erg koppig en in het begin nogal een losbol, maar dat wordt sterk minder doorheen het verhaal. Al blijft ze nog altijd haar eigen zin doen en zegt ze altijd ronduit wat in haar opkomt. Rose heeft een getinte huidskleur, en dik donkerbruin govend haar. Ze is slank, maar niet zo slank als moroi, kortom ze is goed gevormd.

Lisa (Vasilissa) Dragomir: ook zij is 17 jaar, ze is een moroi. Ze is zelfs een moroi prinses de enige overgebleven van haar famile (er zijn 12 koninklijke families). Lisa is slank gebouwd en heeft blond haar. Ze is altijd bezorgd om andere mensen en voelde zich na de dood van haar broer verplicht om zijn rol over te nemen (maar de druk is soms te zwaar voor haar). Lisa haar element is nog niet doorgedrongen.

Dimitri Belikov: een 24 jarige dhampier en veruit de beste van zijn generatie. Hij groeide op in Rusland en heeft nog vaak heimwee naar zijn thuisland. Hij is meestal nogal gereserveerd, maar Rose weet op een of andere manier hem te kunnen ontdooien. Hij wordt beschreven als groot en knap met haar tot op zijn schouders. Ook wordt Dimitri vaak beschreven als een god omdat hij al zoveel strigoi heeft vermoord en deels ook door zijn uiterlijk. Hij neemt Rose in bescherming nadat ze terug op de academie aankwam en werkt haar achterstand weg die ze opliep in haar 2 jarige afwezigheid.

Christian Ozera: hij is een 17 jarige moroi en net als Lisa lid van een koninklijke familie. Maar hij is in ongenade gevallen doordat zijn beide ouders vrijwillig in strigoi veranderde. Hierdoor wordt hij door velen bekeken als een weirdo en is hij een buitenbeentje op school. Christian maakt voortdurende sarcastische opmerkingen en kan daardoor in het begin niet zo goed overeen komen met Rose. Maar hij blijkt in het einde toch een loyale vriend te zijn en hij is soms de enige die door kan dringen tot Lisa. Zijn element is vuur en hij gebruikt het dan ook wel eens om andere mee af te schrikken, waardoor hij nog meer gemeden wordt door andere.

Dit zijn veruit de belangrijkste persongages doorheen de boeken en dan vooral Rose, uit wiens gezichtspunt de boeken zijn geschereven. Maar er zijn natuurlijk nog andere belangrijke personages, die essentieel zijn voor het verhaal.

Dit was het voor nu, maar ik ga zeker nog meerdere blogs aan Vampire academy besteden, aangezien ik nu nog niet de helft van wat ik wou zeggen heb verteld :D

See you later xx
El

1 opmerking:

  1. Je hebt helemaal gelijk een echte verslaving.
    Ik heb vandaag het laatste boek uitgelezen en morgen begin ik opnieuw :)

    BeantwoordenVerwijderen